Fahrettin Koca: 2023’te 45 hastane, 177 tesis tamamlanacak
ANKARA (İGFA) – Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sundu ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Sunumda Sağlık Bakan Yardımcıları ve üst düzey bürokratlar da hazır bulundu.
Bakan Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda bakanlığın 2023 yılı bütçesinin sunumunda yaptığı konuşmada, emanet edilen kaynağı en uygun biçimde değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi. hakları ve sorumlulukları ellerinden geldiği kadardır.
En ileri teknolojiyle donatılmış hastaneleri birer birer hizmete açtıklarını ve vatandaşların hizmetine sunduklarını belirten Koca, Bakanlığın 953’ü sağlık olmak üzere toplam 14 bini aşkın sağlık kuruluşu ile hizmet verdiğini bildirdi. hastaneler ve 8 bin aile sağlığı merkezi.
“Bebek ve anne ölümlerini önemli ölçüde azalttık”
Bakan Koca, “2002 yılından bu yana temel sağlık göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydettik” diyerek, “Bebek ve anne ölümlerini önemli ölçüde azalttık. Bebek ve 5 yaş altı ölümlerini daha da azaltmakta kararlıyız. yıllardır titizlikle takip ediyoruz ve başarıya ulaştık.
“Vatandaşlarımızı dünyanın hiçbir yerinde yalnız bırakmadık”
Dünyada olay ve ölüm sayıları artarken, Türkiye’yi gelişmiş olduğu söylenen ülkelerde yaşanan istenmeyen görüntülerden uzak tutmayı başardıklarını anlatan Koca, “Vatandaşlarımızı dünyanın hiçbir yerinde yalnız bırakmadık. Ambulans uçaklarımızla kıtaları aşarak 185 hasta vatandaşımızı ülkemize getirdik.”
Koca, “Dünya çapında aşı tedarik eden ilk ülkelerden biri olduk. Yaygın aşılamaya sağlık çalışanlarımızdan başlayarak başladık. Birçok ülkenin aksine farklı teknolojilerle üretilmiş aşı alternatiflerini vatandaşlarımıza sunduk. Kısa sürede kendi aşımız Türkovac’ı ürettik. Günlük aşı sayısında rekor kırdık. İlk 2 ayda Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarını en hızlı aşılayan ikinci ülke olduk.”
“HES koduyla birçok ülkeye örnek olduk”
Dijital araçlarla hasta ve temaslılarının yakından takip edildiğini belirten Koca, “Yardım hattı ve Kovid-19 bilgilendirme platformu ile vatandaşlarımıza, psikososyal destek hattı ile stres altındaki sağlık çalışanlarımıza aktif destek sağladık. Aile hekimlerimiz ve sınır kapılarında kurduğumuz sahra hastaneleri ile tam bir uyum içinde çalıştık. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile risk haritasını cebimize attık. HES kodu ile birçok ülkeye örnek olduk. Dijital aşı pasaportu ile vatandaşlarımızın güvenli seyahatini sağladık.”
“7 şehir hastanemizin inşaatı devam ediyor”
Kamu-özel ortaklığı modeliyle yapımı tamamlanan 14 şehir hastanesinin bugün 22 bin 675 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini belirten Koca, şu değerlendirmede bulundu:
“Aynı modelde yapımı devam eden 4 hastanemizle birlikte 5 bin 755 yatak eklenecek. Bugüne kadar genel bütçe kaynakları ile inşa edilen 6 şehir hastanemiz 6.730 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Genel bütçe kaynaklarıyla 7 bin 450 yatağa ulaşan 7 şehir hastanemizin inşaatı devam ediyor.”
“Şiddet içeren suçlar katalog suçlara dahil edildi, iyi hal indirimi kaldırıldı”
Vatandaşların sağlığını güvence altına almak için yeni bir reform başlatmak gerektiğini ifade eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beyaz Reform kapsamında taleplerimizi koruyarak sağlıkta şiddetin önlenmesi, malpraktis davalarında teminat oluşturulması ve kişilik haklarına ilişkin düzenlemeleri yapan Büyük Meclisimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu sayede sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet suçları katalog hatalarına dahil edilmiştir. Yeterli hal indirimi kaldırıldı, yüzde 50 ceza artışı geldi. Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Eylem Planını adım adım uyguluyoruz. Mesleki Sorumluluk Konseyi artık sağlık çalışanlarının soruşturulmasına izin veriyor. Malpraktis davalarında, yargı kararı ile kesinleşmedikçe mesleğin kasten kötüye kullanılması ortadan kalkmaz. Böylece hem sağlık çalışanlarımız hem de hastalarımız kamu güvencesi altındadır.”
Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Koca, maktu ek ödemenin merkezi bütçeye aktarılarak maaşa eklendiğini hatırlattı. Taban ek ödeme ile birlikte teşvik ve ödüle dayalı yeni bir ek ödeme sistemine geçildiğini anlatan Koca, doktorların emekli maaşlarında iyileştirmeler yapıldığını bildirdi.
“İzleme göstergelerinde en iyi ilerleme kaydeden ülke olduk”
Bakan Koca, “Avrupa’da Bulaşıcı Olmayan Hastalıklara İlişkin Taahhütlerin İzlenmesi Raporuna göre izleme göstergelerinde en iyi ilerleme sağlayan ülke haline geldik” diyen Bakan Koca, yenidoğan tarama programının devam ettiğini belirterek, yılda ortalama 25 bin bebek ve çocuk erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon olanağına kavuşuyor. Bu yıl tarama programlarına Konjenital Adrenal Hiperplazi ve SMA’yı da eklediklerini hatırlatan Koca, “Geçen yıl sonunda evlenecek çiftler ve yeni doğan bebekler için bu yıl mayıs ayında SMA taramasına başladık. Çiftlere rehberlik ediyor ve tespit ettiğimiz bebeklerin tedavisine bir an önce başlıyoruz” dedi.
“Uzaktan sağlık hizmeti ile mekandan ve ulaşımdan bağımsız bir dönem başlıyor”
Türkiye’de doğumların yüzde 98’inin hastanelerde gerçekleştiğini ve doğum yapılan tüm hastanelerin bebek dostu hastane sertifikası almaya hak kazandığını belirten Koca, yatılı sağlık hizmetinin altyapısını ve kapsamını genişlettiklerine işaret etti.
Bakan Koca, “Uzaktan sağlık hizmeti ile mekandan ve ulaşımdan bağımsız bir dönem başlıyor. Bu konuda yasal altyapı tamamlanmış olmasına rağmen uygulama henüz yaygınlaşmamıştır. Kısa zamanda ülke geneline yaygınlaştıracağız” dedi.
“2023 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayırdığımız kaynağı 8 kat artırdık”
Ekim ayı prestijiyle Sağlıklı Yaşam Merkezlerinin sayısının 232’ye ulaştığını belirten Koca, “Sağlık tesislerimizde arınma ve rehabilitasyon merkezlerini hayata geçiriyoruz. 2023 bütçesinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayırdığımız kaynağı reel olarak 8 kat artırarak bugüne kadar taşınan rakamlarla 84 milyar 39 milyon liraya çıkardık.”
Bakan Koca, hava ambulansıyla 57 bin, deniz ambulansıyla 31 bin hastanın taşındığını, bu yılın 10 ayında kara ambulanslarıyla taşınan hasta sayısının 6 milyona yaklaştığını bildirdi.
“Yoğun bakımdaki hastalarımızın sağlık bilgilerini e-Nabız üzerinden günlük olarak yakınlarıyla paylaşıyoruz”
Bakan Koca, “Bakanlığımıza bağlı hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısını 28 kat artırarak 24 bini aştık” dedi.
“Yoğun bakımda sadece kapasite artırmadık. Geliştirdiğimiz uygulama ile haziran ayından bu yana yoğun bakımdaki hastalarımızın sağlık bilgilerini e-Nabız üzerinden günlük olarak yakınlarıyla paylaşıyoruz.”
“Etkileşimli Video Tabanlı Otizm taraması kapsamında 2 milyon 264 bin çocuğa ulaşıldı”
Nadir Hastalıklar Eylem Planı’nın hazırlandığını hatırlatan Koca, “Etkileşimli Video Tabanlı Otizm taraması kapsamında 2 milyon 264 bin çocuğa ulaşıldı. Multidisipliner Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hizmet Birimleri (ÇÖZGEM) 3 ilde pilot olarak uygulanmıştır. En kısa sürede ülke geneline yaygınlaştırılacaktır” dedi.
“Salgın sürecinde e-Nabız kullanıcı sayısı 68 milyona ulaştı”
Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme konusunda birçok ülkenin hayal bile edemeyeceği bir konumda olduğunu vurgulayan Koca, akredite dijital hastane sayısı, kronik hasta takibi, taşınabilir uygulamalar sayısında fark yaratıldığını, bunun faydasının görüldüğünü söyledi. küresel salgın döneminde ve söz konusu dönemde e-Nabız kullanıcı sayısı 68 milyona ulaştı. söylenmiş.
“85 bin yeni çalışma arkadaşımızla 115 bin ek personel istihdam edeceğiz”
Sağlık çalışanı sayısının 777 bini bakanlık bünyesinde olmak üzere 1 milyon 359 bine ulaştığına işaret eden Koca, “Beyaz Sağlık Reformu kapsamında bünyesine katmayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla birlikte 115 bin ek personel istihdam edecek.”
Uzman doktor ve kamuda istihdam edilen doktor sayısı yaklaşık 24 bindir.
Bakan Koca’nın paylaştığı tablodaki bilgilere göre, bu yıl kamudan istifa eden toplam uzman doktor ve doktor sayısı 4 bin 194 olurken, istihdam edilen uzman doktor ve doktor sayısı ise 23 bin 713’e ulaştı.
Söz konusu bilgiler arasında ekim ayında istihdam edilen uzman doktor ve doktor sayıları ile üniversite ve diğer kamu kurumlarına geçiş için ayrılanlar da yer alıyor.
Önümüzdeki yıl için 45 hastane ve 177 sağlık tesisi yatırımı planlanıyor.
Koca, yaptığı sunumda, 979 birinci basamak sağlık kurumu ve 60 bin yatak kapasiteli 345 hastane yatırımının devam ettiğini, proje aşamasından inşaat aşamasına geçiş sürecinin devam ettiğini belirterek, “Son 20 yılda 3 bin 992 738’i hastane olmak üzere sağlık tesisleri tamamlanarak hizmete açıldı. Önümüzdeki yıl 45’i hastane olmak üzere 177 tesise yatırım yapılması planlanıyor” dedi.
Türkiye’nin dünya sağlığına katkı sağlamak ve sağlıkta lider ülkeler arasında yer alma hedefine ulaşmak için “Health Turkey” markasıyla dünyaya açılacağını belirten Koca, USHAŞ şehir hastaneleri ile “Sağlık Türkiye Platformu”, “Uluslararası Sağlık Hizmetleri Çağrı Merkezi” sağlık hizmeti almak isteyenleri de ağırladıklarını kaydetti.
“Tıbbi cihazlarda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 54’e ulaştı”
“Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2022 yılında piyasada üretilen ilaç oranı kutu bazında yüzde 89, değer bazında yüzde 53’e ulaştı” diyen Koca, şunları kaydetti: tıbbi cihazlarda ithalata ihracatımız her yıl artarak yüzde 54’e ulaştı. İlaç ve tıbbi cihaz yönetimini piyasaya arzından hastada kullanımına kadar tamamen dijital bir platformda yürüten bir kurum olması nedeniyle dünyada bir ilktir.
“Aşılama programımızdaki aşıların yüzde 86’sı Hıfzıssıhha’da üretilecek”
Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Eser Araştırma ve Üretim Merkezi’nin inşaatının devam ettiğine işaret eden Koca, “Merkez faaliyete geçtikten sonra aşı ve biyoteknolojik ürün çalışmalarımız hızlanacak. Bağışıklama programımızdaki aşıların yüzde 86’sı Hıfzıssıhha’da üretilecek.”
“Her hamileye bir ebe tahsis etmek için hazırlık yapıyoruz”
Sağlıklı nesiller için normal doğumu teşvik etmek amacıyla her gebeye bir ebe tahsis edilmesi için hazırlıklar yapıldığını belirten Koca, “Ülkemizin hayatını kolaylaştıracak tam donanımlı Bağımlılık Danışmanlık, Tedavi ve Rehabilitasyon (BAHAR) merkezlerini yaygınlaştırıyoruz. hayatı kucaklamak için bağımlı hastalar. Özel çocuklarımızın sağlık temas noktasını oluşturacak Multidisipliner Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Merkezlerini (ÇÖZGEM) her ilde açıyoruz. Binlerce kişiye yeni istihdam oluşturacak, yerli ve milli sağlık teknolojilerinin merkezi haline gelecek Sağlık Vadisi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Bakan Koca, sunumunun sonunda insanlara şefkatle hizmet etmeyi amaçladıklarını, vicdan terazisinde yer bulmayan hiçbir şeyin gündemlerinde olmayacağını vurgulayarak, emeği geçen tüm sağlık ailesine teşekkürlerini iletti. emekleri, azimleri ve fedakarlıkları ile zor günleri birlikte atlattı.